środa, 31 lipca 2013

Placuszki z cukinii - prosty przepis


Złote placuszki z warzyw różnych to proste, ale pyszne danie!


Składniki:
1 cukinia
1 marchew 
1 ziemniak 
1 cebulka
4 cm świeżego imbiru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 gram tartego sera cheddar lub innego
Sól, pieprz, oliwa lub masło klarowane do smażenia 





Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki na niezbyt miałką masę, 
a najlepiej zetrzeć na grubej tartce.
Albo chociaż pół na pół – część zetrzeć, a częsć zmiksować. Wymieszać i odstawić na chwilę, 
a kiedy wytworzy się woda, wyjąć jej nadmiar łyżką. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła klarowanego i smażyć małe placuszki na złoty kolor. Placuszki z cukinii i innych warzyw są doskonałe na zimno jak i na ciepło. Na kolację i na śniadanie. Smacznego!

wtorek, 30 lipca 2013

Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii - przepis


Kwiaty cukinii z krewetkami to idealny przepis na sezon cukiniowy.


Składniki:
12 cukinni  z kwiatem
12 krewetek średniej wielkości (krewetki koktajlowe są za małe)
marynata do krewetek: czosnek, oliwa z oliwek, zielona pietruszka
ciasto naleśnikowe: 2 łyżki mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki wody



Przygotowanie:
Cukinie muszą być świeżo zerwane, gdyż z każdą godziną po zerwaniu kwiat cukinii usycha, zwijając
i zamykając się.  Możemy tę potrawę przygotować kilka godzin wcześniej, pamiętając, aby krewetkę włożyć do kwiata jak najszybciej.
Włożenie do środka nadzienia w postaci całej krewetki - do środka kwiatu suchego jest niemożliwe. Niektóre kwiaty są tak delikatne, że nie dają się rozchylić bez uszkodzenia.
Wtedy można lekko podmuchać prosto w oczy kwiatu i uchwycić ten moment.
Ale naprawdę jest to robota jubilerska.
Krewetki przed nadziewaniem powinny mieć już jakiś konkretny smak, należy je więc
wcześniej zamarynować. Ugotowane krewetki (różowe) lub surowe (szare), obrane z pancerzy, marynujemy w sosie z oliwy z czosnkiem i zieloną pietruszką.  







poniedziałek, 29 lipca 2013

Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii


Przygotowanie kwiatów!!! Jutro cały przepis na zapiekane kwiaty cukinii z krewetkami!

Polędwiczki wieprzowe w sosie z nalewką z pigwy.

Polędwiczki wieprzowe to soczyste mięso i pyszny sosik w 6 minut.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa 
oliwa / masło klarowane, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,
pół szklaneczki wytrawnej nalewki z pigwy,
1 łyżeczka mąki i filiżanka zimnej wody lub rosołu


Przygotowanie:
Polędwiczki pokroić na plastry ok 2 cm i każdy kawałek owinąć folią do żywności i zbić tłuczkiem (delikatnie, to nie schab). Na rozgrzaną oliwę lub masło klarowane rzucić czosnek i smażyć poledwiczki krótko, po 2 minuty z każdej strony jeszcze bez soli. Posolić i wlać pigwówkę, i przyprawy. Dusić jeszcze 2 minuty i zaciagnąć sosik z mąką wymieszaną z wodą lub zimnym rosołem. Mąka może
być zwykła lub niezwykła (np. z kasztanów jadalnych)
i natychmiast podawać... komuś fajnemu.




piątek, 26 lipca 2013

La parmiggiana – bakłażan zapiekany z parmezanem

Bakłażan zapiekany z serem - podam Wam przepis w 3 wersjach: dla chudych, dla grubych oraz dla średnich (ale uważajacych żeby nie przytyć...)


Składniki:
6 bakłażanów,
1 ser do zapiekania w kawałku (chedar, lub mozzarella),
1 ser mozzarella (tarty),
ser parmezan utarty do posypania na wierzchu,
1 litr przecieru pomidorowego świeżego lub konserwowego,
200 gr mięsa mielonego (opcja, ale bez mięsa też jest to zakomite danie),
czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża natka pietruszki, świeża bazylia, oregano.


Przygotowanie:
Bakłażany umyć i pokroić wzdłuż, w kwadraty lub prostokąty o grubości 7-10 mm.
Ułożyć na papierze do zapiekania, posolić i podpiec w piekarniku ok. 30-40 min, ale uważać, aby nie przesuszyć. W tym czasie zrobić sos pomidorowy: czosnek (i mięso) podsmarzyć na oliwie, dodać przyprawy i przecier pomidorowy domowy lub konserwowy. Gotować 15-20 min. 
Kiedy podpieczone w piecu bakłażany przestygną, nasmarować prostokątną formę do zapiekania oliwą, posolić na dnie i układać prostokąty bakłażanów w równe porcje, np. 3 rzędy po 5 plastrów. Następnie na każdy bakłażan położyć cieniutki plaster cheddara lub mozarelli, posypać parmezanem, znowu posolić i położyć kolejną warstwę bakłażanów. Na tę warstwę znowu sery (lub mięso) i znowu na górę bakłażan. Powinny być 3-4 warstwy. Jeśli będziesz przestrzegać odległości, pózniej gorąca parmiggiana będzie się wdzięcznie kroić na porcje, nie będzie się ciągnąć. Na koniec delikatnie i równomiernie wlać sos, na wierzchu posypać mozzarellą.
Wstawić do piekarnika i zapiekać tak długo, aż zacznie “mrugać”. Jeszcze 10 min, zapiekać, posypać na wierzchu parmezanem i gotowe.
Ważne, aby nie używać sosu pomidorowego na skróty, czyli prosto z puszki lub z butelki. Trzeba go wcześniej ugotować z przyprawami, odrobiną wody lub rosołu, dobrą oliwą z oliwek i z czosnkiem. W ten sposób przygotowana la parmiggiana jest bardziej pracochłonna, ale dopiero wtedy jest naprawdę dobra. 


To jest wersja najchudsza z możliwych, bo właściwie jest to przepis na solidne danie lasagna al forno, tyle że dietetyczne, bo bez mąki. 
Ale jeśli się nie odchudzasz, możesz bakłażany usmażyć na oliwie, zamiast zapiekać je bez tłuszczu na papierze w piekarniku.
Wtedy każdy plaster należy przed układaniem odsączyć. 

A najbardziej “wypasiona” i niebiańsko smaczna wersja, to … każdy plaster bakłażana obsmażyć perwersyjnie w cieście naleśnikowym. O mamma mia che buono!

czwartek, 25 lipca 2013

Makaron razowy z cukinią - prosty przepis

Makaron razowy (żytni) z warzywami to prawdziwe żarcie na śniadanie (alternatywa dla kanapek)
do przygotowania w 7 minut!


Składniki:
makaron razowy (żytni)2 młode cukinie
1 młoda cebula
1 niemłody pomidor
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
lub olej rzepakowy


Przygotowanie:
Idz na targ, kup sobie świeże młode warzywa. Makaron jest w Lidlu albo Biedronie.
Ugotuj makaron al dente, w międzyczasie rzuć na patelnie pokrojoną cebulę, cukinię i pomidora. Podsmażaj na oliwie
5 minut. Dodaj przyprawy i duś pod przykrywką jeszcze 2 minuty. Wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem razowym, najlepiej żytnim. 


Makaron razowy z warzywami jest przepyszny!






środa, 24 lipca 2013

Sałatka z avocado - prosty przepis

Sałata z avocado wzmocniona ziemniakiem  będzie najlepsza na lunch w taki upał, co da nam energię. Do picia woda, jeśli musisz pracować, a jeśli luzik, to zimny browarek, kieliszeczek rislinga albo zwyczajne chianti.


Składniki:
1 piękne avocado
1 piękny ziemnak ugotowany wcześniej w mundurku, ostudzony
1 piękny pomidor
1 ładna cebula
obrane orzechy pistacjowe
oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny


Przygotowanie:

Avocado rozkroić na pół, obrać ze skórki (jeśli jest dostatecznie dojrzałe, skórka sama zejdzie bez używania noża), pokroić w cieńkie, duże plastry.


Ziemniak obrać ze skórki i pokroić w cieńkie plastry, układać na plasterkach avocado. Pomidora umyć, pokroić w plastry i układać następną warstwę.
Teraz cebulę pokroić w cieniutkie talarki i położyć na plastrach pomidora.
Posypać orzechami, solą, pieprzem. Skropić oliwą i cytryną. Tak sałatka z avocado to sama ambrozja !!!

wtorek, 23 lipca 2013

Dorsz z warzywami na zimno

Lubicie rybę po grecku? Proponuję dorsza w tej samej konwencji, ale z innymi warzywami. 


Składniki:
filety z ulubionej rybki
4 marchewki
1 cały por
natka pietruszki
oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 gram mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Filety z ryby (dorsz, ewentualnie morszczuk) obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej i usmażyć albo delikatnie ugotować (bez mąki).
Dodać blanszowane pory z marchewką, które przygotowujemy tak:
umyte i wysuszone pory pokroić w paski o długości 6 cm.


Marchew obrać i pokroić w zapałki – najlepiej specjalnym narzędziem do cięcia. Smażyć króciótko na oliwie z oliwek, po minucie dodać pory, uważając, aby warzywa pozostały al dente – wtedy szybko zdjąć z patelni, przełożyć na duży talerz, dodać sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki
i pozostawić do ostygnięcia. 


Takie przygotowanie porów i marchwi przypominające blanszowanie pomaga wydobyć naturalną słodycz tych warzyw i zachowuje wartości odżywcze (marchew gotowana jest tylko dla chudych, bo tuczy, a blanszowana jest dla wszystkich…)

No i pamiętaj, że pory są kłopotliwe do umycia, bo zawieraja piasek pomiędzy liśćmi. Dlatego umyj je wcześniej, aby przed smażeniem były suche – wówczas smażone
zachowają sprężystość i piękny jasnozielony kolor.



Ryba w warzywach to idealne danie dla osób, które się wiecznie odchudzają.