środa, 29 stycznia 2014

Przepiórki z gęsią skórką



Składniki:
4-6 przepiórek
8-12 kalifornijskich śliwek suszonych (dorodnych)
4-6 długich plasterków boczku
Sól, pieprz, curry, białe wino
Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu) 


Przygotowanie:
Przepiórki delikatnie natrzeć przyprawami i ubrać w plasterki boczku. Takie ubranko pomoże zachować przepiórczemu mięsku  soczystość podczas pieczenia lub duszenia.


Boczek powinien być w długich, cienkich plastrach, najlepiej surowy, ale wędzony lub parzony też jest wyśmienity. Zawijamy brzuszek ptaszyny, zaczepiając boczek pod skrzydełkami (pod paszkami). 


 Zawinięte i natarte przyprawami przepióreczki, obłożone kalifornijskimi śliwkami suszonymi, dusimy w rondlu lub pieczemy 1 godz, do 1,15 minut. I teraz najlepiej jeśli mamy w lodówce gęsi smalec z poprzedniego przygotowywania drobiu. Jeśli mamy - obowiązkowo dusimy na tym tłuszczu. 


Podlewamy białym winem. Podajemy z pyzami ziemniaczanymi lub knedliczkami. 




środa, 22 stycznia 2014

Polędwiczki z dorsza w salsa verde !!!!!

Składniki:
Polędwica z dorsza
2 -3 zielone papryki
1 czerwona lub biała cebula,
zółty szafran, sól, szklaneczka białego wina lub rosołu wegetariańskieg, bądź z ryby, kurczaka lub wołowego



Przygotowanie:
Cebulę i paprykę poszatkować i podsmażyć na oliwie, dodać przyprawy i wino.
Do takiego gotującego się sosu wkładać pokrojone kawałki ryby (średniej wielkości).
Dusić na małym ogniu 12 minut i gotowe.

środa, 15 stycznia 2014

Papierowe kanapki, czyli papier ryżowy na surowo (bez smażenia)

Sajgonki z podsmażonym mięsem, blanszowaną marchewką z porami



Papier ryżowy dostepny w sklepach jest świetnym wynalazkiem. Można z niego robić przeróżne pyszności. 
Najpopularniejsze są oczywiście sajgonki (spring rolls), a więc różne rodzaje nadzienia zawinięte w ów papier i smażone w głębokim tłuszczu.
Można też takie zawiniątka zjadać beż smażenia, a nadzienie zależy tylko od inwencji kucharza. Spróbujcie koniecznie.
Przygotowanie papieru jest łatwe, wystarczy postępować według wskazówek na opakowaniu. Ale najpierw trzeba przygotować dowolne nadzienie, a potem dość szybko zawijać nawilżony papier, zważywszy że jak będzie zbyt miękki, zawijanie stanie się niemożliwe. Takie sajgonki na surowo zjadamy bez używania sztućców, jak kanapki.

środa, 8 stycznia 2014

Hamburgery ręcznie robione




prasa do formowania kształtu hamburgera tak aby pasował do bułeczki





praska do prasowania hamburgerów


hamburger wychodzi spod prasy



gotowe, smacznego….



środa, 1 stycznia 2014

Ryba pieczono - wędzona w ....kominku


Fajny przepisa wg. Jamie Oliviera:

Ryba pieczono - wędzona w ....kominku.
Zdjęcia nie będzie, ryba zjedzona tak szybko, że zapomniałam o fotce. 
Deskę się bierze i moczy w wodzie. Może być sosnowa! 
Do owej deski trzema sporymi gwoździami (w trójkąt) przybija się płat ryby (no łososia) albo całą (pstrąg). Sól, pieprz - jasne.
(można rybe uprzednio podbejcować, ale zioła spłuka, bo się spalą)
Odgarnia się w jeden bok węgle powstałe z drewna palącego się w kominku i wstawia deseczkę opartą o boczną ściankę. Pod kątem, żeby nie pionowo.
W koło sypie się wiórami do wędzenia albo rzuca gałązki jałowca. Zamykamy dopływ zewnętrznego powietrza i zamykamy drzwiczki.
Ryba sie piecze/wędzi krótko - pół godziny max.
Podawać natychmiast na tej deseczce ułożonej na gazecie (!), z chlebem, winem i dobrym towarzystwem.
(przepis wstawiła p. Delicya Hultay)