poniedziałek, 29 września 2014

Jak odróżnić kanię od sromotnika?

Sezon na grzyby w pełni. Kanie łatwo jednak pomylić ze sromotnikiem. Pamiętajcie, jeśli nie macie pewności, albo grzyb nie jest w pełni rozwinięty, nie zbierajcie gzybów blaszkowych. Jeden sromotnik może wytruć całą rodzinę.
W porównaniu z muchomorem sromotnikowym kania na nóżce ma pierścień, który można przesunąć. Poza tym na kapelusz kani "łuszczy się".  Czy macie inne sposoby na odróżnienie tych grzybów? Podzielcie się. 
Wkrótce przepis na moje ulubione kanie :)


zdjęcie: tvn24.pl

środa, 24 września 2014

Nalewka z winogron

Składniki:
2 kg umytych i winogron

2 szklanki cukru
1 l wódki




Przygotowanie:
Winogrona odszypułkować. Przełożyć do słoja. Lekko ugnieść. Zasypać cukrem. Nalewka będzie dość słodka. Po tygodniu zalać wódką. Zlać po 2 miesiącach. Nalewka winogronowa jest prosta, pyszna, deserowa. 

środa, 17 września 2014

Tarator czyli chłodnik bułgarski

Lato się powoli kończy, więc warto korzystać z jego darów  póki czas :)


Składniki:
1 świeży ogórek starty na tarce (duże oczka)
100 ml wody
1/2 litra maślanki lub jogurtu naturalnego
przetarty ząbek czosnki
garść posiekanych orzechów laskowych
pęczek pokrojonego koperku
sól
pieprz
olej z pestek dyni lub oliwa



Przygotowanie:

Ogórek, orzechy, maślankę i wodę wymieszać. Dodać koperek i czosnek. Doprawić solą, pieprzem. Na wierzch polać olej lub oliwę. Chłodnik bułgarski jest rewelacyjny!



środa, 10 września 2014

Przegrzebki z szafranem - prosty przepis

Przegrzebki (małże św. Jakuba) robi się błyskawicznie. I prosto. 


Składniki:
świeże przegrzebki
masło
łyżka śmietany
szczypta szafranu
sól
świeże figi


Przygotowanie:
Na maśle szybko obsmażyć przegrzebki - po 1,5 minuty z każdej strony. Dodać śmietanę, szczyptę szafranu i odrobinę soli (symbolicznie). Wymieszać, aż śmietana połączy się z masłem z patelni. Przełożyć na talerz bądź muszlę. Można podać ze świeżymi figami - różnica tekstury jest bardzo ciekawa.