środa, 30 września 2015

Kanie - przepis z dzieciństwa



Tak przygotowane kanie lubię najbardziej.


Składniki:
kanie - kapelusze
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
olej



Przygotowanie:
Oczyszczone kanie posolić, popieprzyć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce jak kotlety schabowe. Smażyć na rumiano na patelni z 2 stron - około 3 minut z każdej strony. Kania podana z fasolką smakuje świetnie. 

środa, 23 września 2015

Paella z owocami morza


SKŁADNIKI:

                  mieszanka owoców morza np. blanszowanych i mrożonych (kalmarów, ośmiorniczek, krewetek koktajlowych i małży)
                  dodatkowo (dla podniesienia walorów smakowych i wyglądu): 8 małży w muszlach, 8 całych krewetek w pancerzach z głową, 8 dużych obranych krewetek Black Tiger
                  2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
                  3 małe papryki lub po połówce dużej (zielonej, czerwonej i żółtej)
                  2 ząbki czosnku, starte na drobnej tarce
                  1 duży pomidor (użyłam malinowego)
                  1 łyżka koncentratu pomidorowego
                  1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
                  1/2 łyżeczki wędzonej papryki
                  1/2 szklanki (125 ml) białego wina (użyłam hiszpańskiego półwytrawnego)
                  300 g suchego ryżu arborio, calasparra lub carnaroli
                  1 litr bulionu szafranowego

ryby i włoszczyzna na przygotowanie bulionu




PRZYGOTOWANIE

Ryby twarde i włoszczyzna – ugotować bullion. Można to zrobić dzień wczesniej lub użyć bulionu gotowego, ale oczywiście najprzyjemniejszy jest domowy bulion z ryb.




Mrożone owoce morza rozmrozić, wyłożyć na talerz wyścielony papierowymi ręcznikami. Muszle małży wyczyścić szorstką gąbką, oderwać bisiory. Przygotować krewetki w pancerzach i Black Tiger - usunąć ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia, jeśli nie zostały wcześniej usunięte.



Paprykę pokroić w małą kosteczkę. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię o podanych wyżej wymiarach na średnim ogniu, wlać oliwę lub olej, dodać paprykę i smażyć mieszając co jakiś czas przez około 3-4 minuty, dodać czosnek i smażyć przez 15 sekund, dodać pokrojonego pomidora, doprawić niewielką ilością soli i smażyć przez 2 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, wlać wino, wymieszać i zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 3 minuty aż ilość sosu zmniejszy się o połowę.




Dodać ryż (wsypujemy po średnicy - nie musimy wówczas dokładnie odmierzać jego ilości). Powoli mieszając smażyć przez 2 minuty. Wlać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na umiarkowanym ogniu bez przykrycia przez 8 minut (w tym czasie składników nie mieszamy, składniki mają umiarkowanie mocno bulgotać).




Dodać owoce morza (z mieszanki) oraz dodatkowe krewetki i małże w muszlach, zmniejszyć ogień do minimum (nie mieszać!). Przykryć patelnię dwoma kawałkami folii aluminiowej i gotować dalej na najmniejszym ogniu przez 6 minut. Odstawić paellę z ognia i pozostawić pod przykryciem na dodatkowe 2 - 3 minuty (po tym czasie od razu zdjąć folię z patelni). Posypać szczypiorkiem. Posiekać natkę pietruszki, wymieszać z oliwą extra vergine i startym czosnkiem, polać po paelli, podawać z cząstkami cytryny.








środa, 16 września 2015

Pomidory po baskijsku

W warzywniaku i na bazarkach trwa festiwal pomidorów. Można je dla odmiany przygotować po baskijsku: z anchovis, tuńczykiem, papryczkami, cebulką i naturalnie z oliwą. Coś pysznego.


środa, 9 września 2015

Kapusta kiszona z rybami (choucroute)



Połączenie gotowanej kapusty kiszonej z rybami? Tak. Bigos z rybami. Danie to zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i jest spektakularne jako danie główne. Jest to tak zwany choucroute (czyt. szukrut), a po polsku bigos, tyle że zamiast mięs i kiełbas – dodajemy ryby i polewamy całość sosem szalotkowym.





Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
szklanka rosołu
przyprawy
kilka kawałków twardych, dużych ryb (dorsz, łosoś)
kilka małż
½ kg cebuli szalotki
butelka białego wina
½ kostki masła,
pojemniczek gęstej śmietany





Przygotowanie:
Kapustę kiszona pokroic, zalać rosołem i ugotować w garnku z przyprawami (jałowcem) ugotować
Oddzielnie upiec lub usmażyć ryby (np. dorsz i łosoś ) i małże. Małże najlepiej przyprawić czosnkiem, masłem i odrobiną bułki tartej. Ryby pieczemy około 20 minut a małże trochę krócej, 15'.
Oddzielnie przygotować sos: kilka cebul szalotek usmażyć na maśle lub oleju, poczekać aż szalotki zaczną się rozpływać, podlać białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy dodać gęstej śmietany. Takim sosem polać kompozycję z kapusty i ryb ułożoną na wielkim półmisku.





Kolejność układania na półmisku:

Kapusta
Sos
Ryby
Małże









środa, 2 września 2015

Grillowane warzywa



Proste potrawy są najlepsze :)
Składniki:
bakłażan
cukinia
papryka
oliwa
sól



Przygotowanie:
Warzywa pokroić na kawałki nadające się na grill. Pędzelkiem posmarować je oliwą. Po kilku minutach na grillu przewrócić i ponownie posmarować oliwą. Czynność powtarzać, aż warzywa będę rumiane. 
Można posypać solą. 
Warzywa z grilla są doskonałą bazą do sałatek, innych dań, nadają się na kanapki. Pycha!