wtorek, 24 listopada 2015

Pieczone bakłażany z kozim serem


Składniki:
bakłażan
rolada z koziego sera
mała cukinia
papryka
pomidorki koktajlowe
sól
czosnek
zioła włoskie
sól
pieprz
oliwa
parmezan



Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż. Cukinię w plasterki. Warzywa posypać obficie solą i odczekać 15 minut. Wylać wodę. Pokroić paprykę, cebulę, pomidorki na pół. Polać obficie oliwą, posypać ziołami, solą, pieprzem i wymieszać. Blachę wysmarować oliwą. Układać bakłażany. Na każdym bakłażanie plasterki sera i warzyw. Posypać parmezanem i jeszcze polać oliwą. Piec w temperaturze 220 stopni przez 20 - 30 minut. Pycha. 









środa, 18 listopada 2015

Tuńczyk z parmezanem

Polędwica z tuńczyka to wdzięczny kawałek ryby.


Składniki:
Polędwica z tuńczyka pokrojona w centrymetrowe plastry
czosne niedźwiedzi
sól
pieprz
parmezan


Przygotowanie:
Steki z tuńczyka przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Grillować  około 6-8 minut z dwóch stron. Na koniec posypać parmezanem i zostawić jeszcze na 2 minuty, tak, by parmezan się rozpuścił. Pycha!



czwartek, 5 listopada 2015

Pytanie na Śniadanie: kapusta kiszona z rybami

W Pytaniu na Śniadanie gotowałam Szukrut. Zobaczcie TU.


Połączenie gotowanej kapusty kiszonej z rybami? Tak. Bigos z rybami. Danie to zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i jest spektakularne jako danie główne. Jest to tak zwany choucroute (czyt. szukrut), a po polsku bigos, tyle że zamiast mięs i kiełbas – dodajemy ryby i polewamy całość sosem szalotkowym.

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
szklanka rosołu
przyprawy
kilka kawałków twardych, dużych ryb (dorsz, łosoś)
kilka małż
½ kg cebuli szalotki
butelka białego wina
½ kostki masła,
pojemniczek gęstej śmietany



Przygotowanie:
Kapustę kiszona pokroic, zalać rosołem i ugotować w garnku z przyprawami (jałowcem) ugotować
Oddzielnie upiec lub usmażyć ryby (np. dorsz i łosoś ) i małże. Małże najlepiej przyprawić czosnkiem, masłem i odrobiną bułki tartej. Ryby pieczemy około 20 minut a małże trochę krócej, 15'.
Oddzielnie przygotować sos: kilka cebul szalotek usmażyć na maśle lub oleju, poczekać aż szalotki zaczną się rozpływać, podlać białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy dodać gęstej śmietany. Takim sosem polać kompozycję z kapusty i ryb ułożoną na wielkim półmisku.

Kolejność układania na półmisku:

Kapusta
Sos
Ryby
Małże