środa, 27 lipca 2016

Ratafia - nalewka dla cierpliwych

Ratafia to nalewka z różnych rodzajów owoców sezonowych. Zwykle nastawiam kilka :)



Składniki:
owoce sezonowe (umyte, wyszypułkowane)
skorupy po orzechach włoskich (opcjonalnie, nastawiłam tylko w jednym słoju)
cukier (3/4 kg na kg owoców)
alkohol (ja używam wódki, może być też spirytus) - 700 ml na kg owoców



Przygotowanie:
Owoce układać warstwami, przesypywać cukrem i zalewać alkoholem. Np. w sezonie na truskawki nastawiamy truskawki (zasypujemy cukrem, zalewamy alkoholem, odstawiamy w ciepłe jasne miejsce). Jak pojawią się maliny odkręcamy słój, dodajemy maliny cukier, alkohol itd. Owoce dobieramy wg. uznania. Ja nastawiam kilka wersji. Jedną z wersji jest nalewka na bazie  łupin orzechów włoskich. Po 3-4 miesiącach filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Na zdrowie :)


piątek, 22 lipca 2016

Targi Książki kulinarnej


Informacja dla tych którzy jeszcze nie byli na pierwszym spotkaniu. To będzie nasze drugie spotkanie w Warszawie :) Zapraszam więc :)



Serdecznie zapraszamy na spotkanie z Anna Jurksztowicz na Targi Książki Kulinarnej, które odbędą się w dniach 22-24 lipca w Warszawie.
Do zobaczenia w niedzielę 24 lipca w godzinach 16:00-16:30



środa, 20 lipca 2016

Smażony bób z serem halloumi


Składniki:

szklanka ugotowanego bobu w łupinkach
100 g sera halloumi
pół cebuli czerwonej
pół zielonej papryki
pomidor
szczypior
kolendra
oregano
sól
pieprz
oliwa
sok z połowy cytryny



Przygotowanie:

Na patelni rozgrzejcie oliwę i smażcie bób oraz plastry halloumi. Pokrójcie pomidora, cebulę (drobno) i paprykę (drobno). Smażcie razem. Halloumi zrumieńcie z obu stron. Posiekajcie drobno zioła i szczypior (możecie wybrać własną mieszanę ziół). Jak skórka z bobu będzie rumiana i zacznie pękać dodajcie zioła, sok z cytryny, przyprawcie solą i pieprzem. Smażcie minutę. Smakuje świetnie na ciepło i na zimno. 


środa, 13 lipca 2016

Zielona sałatka z bobu


Składniki:
szklanka ugotowanego bobu w łupinach
pół pęczka pokrojonego koperku
pęczek pokrojonego szczypioru
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny lub octu winnego
pół ząbka czosnku



Przygotowanie:
Oliwę i sok z cytryny wymieszajcie, by uzyskać dressing. Dodajcie sól, pieprz i roztarty czosnek. Odstawcie. Bób pokrójcie na drobniejsze kawałki (wystarczy na pół). Dodajcie koper i szczypior. Polejcie sosem i odstawcie do lodówki na godzinę. Taka sałatka z bobu jest po prostu pyszna. 


środa, 6 lipca 2016

Nasturcje - jadalne kwiaty


Piękne i smaczne. Kwiaty i listki nasturcji często goszczą na moim stole.


To chyba najpopularniejsze w Polsce kwiaty jadalne. 


Zawierają olejek gorczyczny, który nadaje im charakterystyczny wytrawny smak.
Oprócz kwiatów do jedzenia nadają się młode listki - to znakomity dodatek do sałatek  - lekko pieką na końcu języka. Mają smak zbliżony do domowej rukoli (ta ze sklepu niestety pozbawiona jest smaku).
Nasturcja jest bogatym źródłem witaminy C, beta karotenu oraz luteiny. 
Kwiaty nasturcji wykorzystuję do sałatek - jako dodatek. Dodaję też do potraw na gorąco - w trakcie gotowania. I oczywiście jako element dekoracyjny :)
Smacznego kwiatka :)