środa, 31 sierpnia 2016

Bissara, czyli bób po egipsku



Składniki:
3/4 szklanki ugotowanego bobu
2 pomidory bez skórki
2 cebule drobno pokrojone, 1 ząbek pokrojonego czosnku
sól, pieprz, wędzona papryka
oliwa
1 łyżeczka harissy
4 jajka






Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie (najlepsza do przygotowania tego dania będzie patelnia żeliwna).


Na cebulę wyłożyć pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i harissą. Bób pokroić i wyłożyć na pomidory. Przykryć.



Dusić około 15 minut na wolnym ogniu.
Na tak przygotowaną bissarę można wylać 3-4 jajka i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Można zjeść bez dodatków. Smakuje też w wersji zblendowanej.






środa, 24 sierpnia 2016

Fermentacja: kiszony czosnek

Wszyscy oszaleli na punkccie fermentacji. Ja też :) 



Składniki:
czosnek
pół litra przegotowanej wody
4 łyżeczki soli niejodowanej
liść laurowy, 2 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanku, koper, liść dębu.


Przygotowanie: 
Czosnek niobrany (w łupinach jest dużo aromatu, poza tym, po ukiszeniu łatwo go obrać) wrzucić do  słoiczka. Dodać pozostałe składniki i zalać ostudzoną wodą z solą.  Zamknąć. Po około 2 tygodniach nadaje się do jedzenia :)




środa, 17 sierpnia 2016

Pieczone śliwki z kruszonką



Składniki:
1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
2 łyżki cukru
garść rodzynek
szczypta kardamonu
1/4 kostki zimnego masła
100 gram cukru
100 gram mąki


Przygotowanie:
Formę żaroodporną wysmarować masłem. Położyć śliwki i zasypać cukrem. Na wierzch posypać rodzynkami i kardamonem. Z pozostałych składników zrobić kruszonkę - najlepiej składniku rozetrzeć palcami aż powstaną grudki. Następnie wysypujemy je na śliwki. 
Piec przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Można podawać z łyżką śmietany lub jogurtu.




środa, 3 sierpnia 2016

Ciapkapusta - wspaniałe danie kuchni śląskiej


Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
masło
kminek, sól, pieprz
opcjonalnie: wędzonka np. boczek



Przygotowanie:
Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie.
Wędzonkę pokrójcie i podsmażcie z pokrojoną cebulą. Dodajcie kapustę i duście aż zmięknie. Dodajcie ziemniaki i masło. Doprawcie solą i pieprzem. Ugniećcie tłuczkiem i wymieszajcie. Posypcie kminkiem.