środa, 4 września 2013

Suflet z ryby

Jedliście kiedyś suflet z ryby? Proponuję suflet z dorsza.




Składniki:2-3 filety z dorsza 
2-3 ziemniaki 
2 jajka 
Sól, pieprz, masło, mleko lub maślanka  



Przygotowanie:Ugotować rybę, na parze albo krótko w osolonej wodzie. Ugotować ziemniaki, dodać masło i maślankę, zrobić purre. Mięso ryby rozdrobnić w blenderze albo zwyczajnie rozdrobnić widelcem i wymieszać  z purre ziemniaczanym. Dodać żółtka, a następnie ubitą pianę z białek. Przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem i zapiekać 30 min., aż się zarumieni. Lepiej nie zaglądać  do pieca, oglądając go tylko przez szybkę, żeby suflet z ryby nie opadł. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz