środa, 21 września 2016

Gnocci z kurkami i cukinią


Składniki na 2 porcje
gnocci (kupiłam gotowe w Heritage Shop & wine na Powiślu - Solec 117 - ponoć najlepsze w Warszawie)
Jedna bardzo mała cukinia (około 15-cm)
jedna mała cebulka
sól, pieprz, masło
2 łyżki śmietany (może być 18 proc.)
świeżo starty parmezan
pół lampki białego wina
 i one: kurki! Ja lubię dużo ;) ale garść na osobę będzie akurat


Przygotowanie:
Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać kurki i pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Jak zmiękną, podlać winem. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze, żeby wszystko było lekko chrupiące - więc nie duście zbyt długo. Na koniec dodajcie śmietanę. 
Gnocci ugotujcie w osolonej wodzie. Podawajcie polane sosem i posypane startym świeżo parmezanem. Palce lizać. 


1 komentarz: