środa, 8 października 2014

Chleb domowy na zakwasie - prostszy niż myślicie


Dom chlebem pachnący... Prostsze niż myślicie ;)

Składniki:

1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki razowej
4-5 płaskich łyżeczek soli
4 szklanki zimnej wody zmieszane z 2 szklankami wrzątku
0,5 - 1 szklanki pestek, orzechów, płatków itp.
zakwas
masło
bułka tarta



Przygotowanie: 
Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Formy nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, przykryć czystą serwetką i odstawić na 9 godzin w ciepłe miejsce. Piec 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blachy. Wierzch można posmarować przed upieczeniem oliwą, po upieczeniu ciepłą wodą. 

4 komentarze:

  1. Boję się zakwasu, ale jak widzę ten chlebuś to mam ochotę się odważyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki domowy chlebek, wygląda pięknie:) sama jeszcze nigdy nie piekłam, muszę sie kiedyś odważyć:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń