Dom chlebem pachnący... Prostsze niż myślicie ;)
Składniki:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki razowej
4-5 płaskich łyżeczek soli
4 szklanki zimnej wody zmieszane z 2 szklankami wrzątku
0,5 - 1 szklanki pestek, orzechów, płatków itp.
zakwas
masło
bułka tarta
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Formy nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, przykryć czystą serwetką i odstawić na 9 godzin w ciepłe miejsce. Piec 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blachy. Wierzch można posmarować przed upieczeniem oliwą, po upieczeniu ciepłą wodą.
Boję się zakwasu, ale jak widzę ten chlebuś to mam ochotę się odważyć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy chlebek, wygląda pięknie:) sama jeszcze nigdy nie piekłam, muszę sie kiedyś odważyć:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Wygląda apetycznie! ;))
OdpowiedzUsuńA skąd wziąć zakwas?
OdpowiedzUsuń