środa, 11 czerwca 2014

Nalewka z białych porzeczek


Składniki
1 kg białych porzeczek
3/4 litra wódki
1/2 kg cukru
laska wanilii


Przygotowanie:
Porzeczki wyczyścić. Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Po 2 tygodniach zalać wódką. Po miesiącu przecedzić i przelać do butelki. Można dodać laskę wanilii. Po miesiącu będzie gotowa. 


6 komentarzy:

  1. Witam, jeżeli nie dodaję laski wanilii to po przelaniu do butelki trzeba odczekać miesiąc czy jest już gotowa? I rozumiem, ze 2/4 litra wódki to 1/2? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3/4 litra. Jak każda nalewka im dłużej stoi, tym jest bardziej aromatyczna, dlatego lepiej poczekać.

      Usuń
  2. i jeszcze jedno pytanie. Czy zamykam słoik jak wsypię porzeczki z cukrem a potem doleję wódki czy ma być otwarte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu wódki należy szczelnie zamknąć.

      Usuń
  3. Witam Mam takie pytanie.Czy po przecedzeniu po jakimś czasie zrobiło wam się w butelce takie jakby 2 nie wiążące sie ze sobą substancje???Moja mama mówi że to AGAR a ja nie wiem czy ty wymieszać czy przecedzić jeszcze raz. Prosze o odp

    OdpowiedzUsuń