środa, 30 października 2013

Gołąbki z włoskiej kapusty - pyszne!!!


Gołąbki z kapusty włoskiej są moim zdaniem smaczniejsze niż te ze zwykłej.
Poza tym, rozbieranie włoskiej kapusty, z której każdy liść jest kompletnie nieprzewidywalny,
można z pewnością  nazwać prawdziwą medytacją (nad liśćmi kapusty).
Przygotowanie takich goląbków, pomimo że troszkę pracochłonne,  może stać się relaksem i czasem na przemyślenie wielu spraw…
lub zupełnie odwtotnie: Twoim czasem na całkowite nie myślenie !!!  Tak czy tak, zachęcam…
Przygotowanie można podzielić na 4 etapy. Każdy etap można rozłożyć  w czasie, tak aby pracować w dogodnej chwili.




Przypominają one trochę greckie gołąbki z liści winogron (dolomades), ze względu na swój niewielki rozmiar.
Można je zatem traktować również jako przystawkę, przekąskę, zagryzkę…
Można podać je z sosem pomidorowym, grzybowym lub w ogóle bez sosu.
Są ozdobą każdej kolacji w większym gronie…



Składniki:
2-3 główki kapusty włoskiej (o srednicy 15 cm)
Nadzienie: 2 filiżanki (nieugotowane) quinoa, kaszy mazurskiej, gryczanej  lub ryżu
1/2 kg mięsa mielonego (najlepszy jest udziec z indyka)
natka pietruszki , świeża lub suszona bazylia, sól, pieprz
Sos pomidorowy: 1kg pomidorów, masło i sól
Sos grzybowy: 1 cebula, oliwa, grzyby suszone lub świeże, śmietanka




Przygotowanie: 

I etap - medytacja nad rozbieraniem kapusty
Kapustę ugotować krótko (7-8 min) w osolonej wodzie.
Następnie przełożyć szpikulcem wbitym w głąb do zimnej wody w celu zahartowania i zatrzymania koloru.
Ponownie wyjąć kapustę, odsączyć i poczekać aż "odpocznie".
Teraz można zająć się rozbieraniem  kapusty. 
Wykroić głąb. Każdy liść delikatnie zdejmować, odcinać zgrubienie u nasady, aby nie blokowało zawijania i układać liście według wielkości.
To jest pierwszy i najtrudniejszy etap robienia gołąbków. 




II etap - przygotowanie nadzienia
Ugotować kaszę na sypko. Jeśli to quinoa, to na 2 filiżanki suchej quinoa użyć  4 filiżanki wody, zagotować, posolić i gotować 10 min, a na następne 
5 minut zostawić na maleńkim  ogniu lub podpiec w piekarniku. Dodać surowe mięso i przyprawy i zioła i dokładnie wymieszać.




III etap - zawijanie liści z farszem
zawijać małe ilości farszu w liście kapusty i układać dość ciasno w naczyniu do gotowania (w patelni lub w garnku).
Podlać oliwą, podsmażyć a pote podlać wodą i dusić pod przykryviem nie dłużej jak 30 min.





IV etap - przygotowanie sosu
Pomidory umyć, pokroić w kostkę,  i dusić przez 15 min. w rondlu na maśle. 
Kiedy ostygną, można zmiksować razem ze skórkami i pestkami, lub przetrzeć przez sito (jeśli nie lubisz skóry i pestek).
Taki sos ze świeżych pomidorów jest fantastycznym dodatkiem do gołąbków, ale pyszny będzie także sos grzybowy:
cebulę poszatkować i udusić na oliwie, dodać ugotowane grzyby, poddusić 10 min a potem zmiksować. Dodać śmietankę.














 



1 komentarz:

  1. najbardziej lubię gołąbki mamine, mnie tak nie wychodzą, jednak każdy przepis na gołabki mnie pociąga.... pozytywnie :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń