środa, 16 października 2013

Quinoa z prawdziwkami




Sezon na grzyby w pełni. Quinoa z prawdziwkami to idealny powód, by iść na grzyby :)


Składniki:
7 pięknych grzybków
1 cebula
sól, pieprz, łyżka masła
parmezan i natka pietruszki
komosa ryżowa



Idz do lasu na grzyby. Do tej potrawy nadają się każde grzyby, nawet prawdziwki. Wystarczy je oczyścić, pokroić, ugotować i  odcedzić.



Następnie wrzucić cebulkę na roztopione masło i dodać ugotowane grzyby. Poddusić chwilę, dodać filiżankę komosy ryżowej quinoa, oraz podwójną ilość wody w stosunku do ilości kaszy. Dodać przyprawy i dusić 5-8 minut. Następnie przykryć i dusić na maleńkim ogniu jeszcze 10 minut, aby się komosa otworzyła i już. Posypać parmezanem i zieloną pietruszką.
 Quinoa to prawdziwy skarb. Ma niski indeks glikemiczny, wiec nie tuczy, a białka więcej od mięsa. Polecam na śniadanie, obiad i kolację.


1 komentarz: