Szpinak z gorgonzolą nie ma nic wspólnego z szpiankiem, jaki pamiętamy z dzieciństwa.
Składniki:
Dużo liści szpinaku
(bo i tak się skurczy), ser gorgonzola dolce albo picante (nie dużo - wystarczą 4 plasterki o grubości 1 cm), 2 łyżki śmietany 36 %, łyżeczka masła i ser
parmezan do posypania.
Przygotowanie:
Szpinak sparzyć
wrzątkiem w durszlaku. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w plastry
gorgonzolę oraz śmietankę. Kiedy to wszystko zacznie wrzeć - pomieszać
delikatnie. Przełożyć szpinak do sosu, wymieszać delikatnie, przełożyć na
talerze i od razu jeść. Można jeszcze posypać tartym parmezanem.
To jest dość tłuste danie,
wiec jeśli się odchudzamy, to jemy tylko to danie, bez żadnych węglowodanów. Z
deseru też rezygnujemy. Ale i tak jest przyjemnie... Tak przygotowany szpinak jest pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz