wtorek, 1 października 2013

Szpinak z gorgonzolą

Szpinak z gorgonzolą nie ma nic wspólnego z szpiankiem, jaki pamiętamy z dzieciństwa.


Składniki: 
Dużo liści szpinaku (bo i tak się skurczy), ser gorgonzola dolce albo picante (nie dużo - wystarczą 4 plasterki o grubości 1 cm), 2 łyżki śmietany 36 %, łyżeczka masła i ser parmezan do posypania.

Przygotowanie: 
Szpinak sparzyć wrzątkiem w durszlaku. Masło roztopić na patelni, dodać pokrojoną w plastry gorgonzolę oraz śmietankę. Kiedy to wszystko zacznie wrzeć - pomieszać delikatnie. Przełożyć szpinak do sosu, wymieszać delikatnie, przełożyć na talerze i od razu jeść. Można jeszcze posypać tartym parmezanem.
To jest dość tłuste danie, wiec jeśli się odchudzamy, to jemy tylko to danie, bez żadnych węglowodanów. Z deseru też rezygnujemy. Ale i tak jest przyjemnie... Tak przygotowany szpinak jest pyszny!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz