czwartek, 3 października 2013

Co warto zawsze mieć w lodówce i w spiżarni




Jeśli masz w lodówce bądź w spiżarni wymienione poniżej produkty, to będą one zawsze Twoją bazą, aby coś pysznego ugotować. Nawet kiedy pozornie nic nie ma w domu do jedzenia, będziesz w stanie zrobić coś z niczego. Potem wystarczy codziennie lub co drugi dzień kupić świeże warzywa, owoce, jakieś białko i świeży chleb, aby rozpętać prawdziwą kulinarną ucztę.  

·      Rosół – jako bulion a także do risotta, do zup i sosów,
    Ziemniaki ugotowane w mundurkach, do sałaty lub peperonaty, lub odsmażania,
    Jajka ugotowane na twardo – do sałat lub do zup, do kanapek,
    Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło klarowane, majonez,
    Sos pomidorowy, świeży lub z koncentratu, 
        Masło, śmietana, ser parmezan w kawałku,
    Białe wino do owoców morza i drobiu, 
        Piwo do czerwonych mięsiw,
    Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, curry, pepperoncino, sos sojowy, maggi, zioła, czosnek, cebula, świeży imbir,
    Suszone makarony, ryż, quinoa, kasza gryczana, jęczmienna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz