środa, 25 czerwca 2014

Pieczyste - udziec jagnięcy


Składniki:
udziec cielęcy
ziemniaki
seler
gorczyca biała
sól, pieprz biały
papryka łagodna
papryka ostra
papryka w płatkach
oliwa
czosnek drobno posiekany
szczypta curry




Przygotowanie:
Umyć udzieć. Rozetrzeć czosnek z solą, dodać biały pieprz i pozostałe przyprawy. Z oliwą rozetrzeć je na gęstą masę. Posmarować nią udzieć z obu stron. Ułożyć ziemniaki  i plastry selera na folii aluminiowej. Warzywa można nie solić. Na warzywach ułożyć udziec. Podlać paroma łyżkami wody i szczelnie przykryć folią. Piec w temp. 120-140 stopni, godzinę na kg udźca plus 15 minut. Tak przygotowana pieczeń z udźca jagnięcego smakuje genialnie!

2 komentarze:

  1. Taka pieczeń zapewne jest wyborna. Zapewne... bo niełatwo kupić dobrą i świeżą jagnięcinę. Nie jest zbyt popularna.

    OdpowiedzUsuń
  2. W tytule udziec jagniecy, w skladnikach udziec cielęcy...

    OdpowiedzUsuń