Składniki:
udziec cielęcy
ziemniaki
seler
gorczyca biała
sól, pieprz biały
papryka łagodna
papryka ostra
papryka w płatkach
oliwa
czosnek drobno posiekany
szczypta curry
Przygotowanie:
Umyć udzieć. Rozetrzeć czosnek z solą, dodać biały pieprz i pozostałe przyprawy. Z oliwą rozetrzeć je na gęstą masę. Posmarować nią udzieć z obu stron. Ułożyć ziemniaki i plastry selera na folii aluminiowej. Warzywa można nie solić. Na warzywach ułożyć udziec. Podlać paroma łyżkami wody i szczelnie przykryć folią. Piec w temp. 120-140 stopni, godzinę na kg udźca plus 15 minut. Tak przygotowana pieczeń z udźca jagnięcego smakuje genialnie!
Taka pieczeń zapewne jest wyborna. Zapewne... bo niełatwo kupić dobrą i świeżą jagnięcinę. Nie jest zbyt popularna.
OdpowiedzUsuńW tytule udziec jagniecy, w skladnikach udziec cielęcy...
OdpowiedzUsuń