Połączenie gotowanej kapusty kiszonej z rybami? Tak. Bigos z rybami. Danie to zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i jest spektakularne jako danie główne. Jest to tak zwany choucroute (czyt. szukrut), a po polsku bigos, tyle że zamiast mięs i kiełbas – dodajemy ryby i polewamy całość sosem szalotkowym.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
szklanka rosołu
przyprawy
kilka kawałków twardych, dużych ryb (dorsz, łosoś)
kilka małż
½ kg cebuli szalotki
butelka białego wina
½ kostki masła,
pojemniczek gęstej śmietany
Przygotowanie:
Kapustę kiszona pokroic, zalać rosołem i ugotować w garnku z przyprawami (jałowcem) ugotować
Oddzielnie upiec lub usmażyć ryby (np. dorsz i łosoś ) i małże. Małże najlepiej przyprawić czosnkiem, masłem i odrobiną bułki tartej. Ryby pieczemy około 20 minut a małże trochę krócej, 15'.
Oddzielnie przygotować sos: kilka cebul szalotek usmażyć na maśle lub oleju, poczekać aż szalotki zaczną się rozpływać, podlać białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy dodać gęstej śmietany. Takim sosem polać kompozycję z kapusty i ryb ułożoną na wielkim półmisku.
Kolejność układania na półmisku:
Kapusta
Sos
Ryby
Małże
Ciekawy,nietypowy przepis.Sprobuję,bo lubię nowe wyzwania.
OdpowiedzUsuńPani Aniu! Mam prośbę o podanie przepisu na zapiekankę z mięsa mielonego przykrytego pianą z białka.
Pozdrawiam serdecznie uczesanie na nowe kulinarne odsłony.
Mały błąd,nie "uczesanie" , ale "i czekam"
OdpowiedzUsuń