środa, 9 listopada 2016

Filet z gęsi z patelni


Smażona pierś z gęsi to szybki i prosty sposób na gęś ;) Niech Was nie zmyli kolor tych zdjęć - wyszły ciemne, prawie jak spalone, ale zapewniam Was, że nic z tych rzeczy. Smakują wybornie. Mięso podałam z puree z ziemniaków i selera. Przepis: TU 


Składniki:
Filet z gęsi
sos sojowy
sos z granatów
miód
wino

Przygotowanie: 
Pierś z gęsi ułożyć skórą u dołu. Dusić na minimalnym ogniu około pół godziny. Naprawdę na bardzo małym ogniu, tak by wytopił się tłuszcz, a skórka zrumieniła. Wtedy delikatnie posolić i popieprzyć. Zlać tłuszcz z patelni. Odwrócić porcję, podlać winem, dodać łyżeczkę miodu, kilka kropel solu sojowego i 4 łyżki sosu z granatów. Odparować na małym ogniu. Raz na jakiś czas zamieszać. 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam gęś przyrządzoną na wszystkie sposoby <3 najlepsze mięso :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  2. Miam! Coś pysznego! Ja niestety muszę zadowolić się pomidorową by kcalmar. :) O losie!

    OdpowiedzUsuń