poniedziałek, 21 listopada 2016

Okładniczki, czyli małże brzytwy - jak zrobić?



Przed przygotowaniem małże trzymajcie około pół godziny w wodzie. Dzięki temu pozbędziecie się piasku. Przepis jest bardzo prosty. Na patelnię (może być szeroki rondel) wylejcie 3-4 łyżki oliwy. Dodajcie drobno pokrojoną szalotkę, sporo posiekanej natki pietruszki. Dwa ząbki czosnku. Doprawcie solą i pieprzem. Podlejcie 1/2 szklanki białego wina. Dodajcie okładniczki. 3-4 minuty w zupełności wystarczą. Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Staram się kupować świeże, ale zamrożone powinno się po wyjęciu z zamrażalnika odstawić na jeden dzień do lodówki.

      Usuń
  3. Dzięki. Było wyśmienite. Teleportacja do Portugalii😁

    OdpowiedzUsuń