poniedziałek, 23 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki - genialny przepis


Nie piernicz przez cały rok, ale zawsze piernicz na święta !!! czyli przepis na  pierniczki świąteczne 


Składniki:
250g masła
200g cukru
200g miodu
500g mąki
1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (rozpuścić w łyżce wody)
po 1 łyżeczce: mielonego imbiru i cynamonu
40g migdałów w płatkach
30g skórki pomarańczowej kandyzowanej

 

Przygotowanie:
Proszek do pieczenia rozpuścić w łyżce wody (w wysokiej szklance bo urośnie).
Masło, miód, cukier ogrzać do rozpuszczenia, dodać rozpuszczony proszek do pieczenia, wymieszać i schłodzić.  Przesianą make wymieszać z przyprawami, dodać so schłodzonej masy razem z migdałami, skórką z pomarańczy, wyrobić jednolite ciasto, podzielić je na 3 części i uformować rulony. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Potem już tylko rozwałkować na 5 mm i wycinać foremkami ciasteczka, kłaść na blasze wyłożenej papierem i piec 10-13 min. w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu delikatnie zsunąć lub przełożyć do ostygnięcia, a upiec następną partię…


Można zaszaleć z dekoracją lukrem, czekoladkami, itp. zwłaszcza tych dużych form, ale należy pamiętać, że to dodatkowy cukier, a ciasteczka sauté są już i tak przepyszne….

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz