środa, 29 stycznia 2014

Przepiórki z gęsią skórką



Składniki:
4-6 przepiórek
8-12 kalifornijskich śliwek suszonych (dorodnych)
4-6 długich plasterków boczku
Sól, pieprz, curry, białe wino
Smalec gęsi (z poprzedniego pieczenia drobiu) 


Przygotowanie:
Przepiórki delikatnie natrzeć przyprawami i ubrać w plasterki boczku. Takie ubranko pomoże zachować przepiórczemu mięsku  soczystość podczas pieczenia lub duszenia.


Boczek powinien być w długich, cienkich plastrach, najlepiej surowy, ale wędzony lub parzony też jest wyśmienity. Zawijamy brzuszek ptaszyny, zaczepiając boczek pod skrzydełkami (pod paszkami). 


 Zawinięte i natarte przyprawami przepióreczki, obłożone kalifornijskimi śliwkami suszonymi, dusimy w rondlu lub pieczemy 1 godz, do 1,15 minut. I teraz najlepiej jeśli mamy w lodówce gęsi smalec z poprzedniego przygotowywania drobiu. Jeśli mamy - obowiązkowo dusimy na tym tłuszczu. 


Podlewamy białym winem. Podajemy z pyzami ziemniaczanymi lub knedliczkami. 




2 komentarze:

  1. Jakieś takie golutkie te ptaszki, ale pewnie smaczne były.
    Choć w samych koszulkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie tez mi serce pęka, ale co zrobić. Trza jeść, żeby się nie zmarnowało.

      Usuń