środa, 23 kwietnia 2014

Suflet z soczewicy


Składniki:
Szklanka czerwonej soczewicy
2-3 marchewki
1 cebula
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, imbir świeży lub w proszku, curry




Przygotowanie:
Ugotować czerwoną soczewicę w podwójnej ilości wody. Gotować ok. 45 minut, tak by się trochę rozgotowała i nie była na ząb (soczewicę  przeważnie gotujemy 30 minut, ale do tego dania potrzebujemy, aby była bardziej miękka). Zostawić do ostygnięcia.




Przygotować naczynie do zapiekania (wysmarowane masłem i obsypane otrębami lub tartą bułeczką).
2-3 marchewki surowe zetrzeć i podsmażyć z cebulką, świeżym imbirem i pozostałymi przyprawami. Wymieszać z soczewicą, dodać 3 surowe żółtka oraz ubitą pianę z jajek. Na wierzch sypnąć odrobinę otrębów. Przełożyć masę do naczynia i zapiekać 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz