środa, 20 stycznia 2016

Perliczka długo pieczona - genialna!!!


Przygotowanie perliczki jest proste. Należy pamiętać o najważniejszym: żeby perliczka nie była sucha, trzeba obłożyć ją słoniną, boczkiem lub bekonem ;) A wcześniej sezonować w lodówce 5-6 godzin. 


Składniki:
perliczka
kilka plasterków bekonu
sól, pieprz
świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
pół kostki masła
dwa ząbki czosnku


Przygotowanie: 
Perliczkę trzymajcie w lodówce - 5-6 godzin.
Miękkie masło wymieszajcie z solą, pieprzem (weźcie tyle, ile lubicie) i roztartym czosnkiem. Natrzyjcie perliczkę, także od środka. Obłóżcie ją bekonem. Posypcie ziołami. Podlejcie nieco wodą. Pieczcie około 1,5 godziny w temperaturze około 150 stopni. Potem jeszcze pół godziny w temperaturze 180 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz