środa, 16 marca 2016

Piegusek – łatwy makowiec


Składniki:
Szklanka cukru lub fruktozy a najlepiej ksylitolu
Szklanka mąki
Szklanka maku
Szklanka białek z  jaj
¾ Kostki masła lub margaryny do pieczenia ciast, a najlepiej oleju kokosowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy, rodzynki, 
do dekoracji połówki orzechów włoskich lub wiórki kokosowe
Polewa:
¼ Kostki masła lub margaryny do pieczenia ciast
Pół szklanki cukru/fruktoza
3 łyżki wody
2 łyżki kakao


Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na temperaturę 180 st. Zagotować w rondlu składniki na polewę,  ciągle mieszając, roztopione masło, cukier kakao i wodę. Odstawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mak, cukier, mąkę (przesianą wcześniej żeby była pulchna), proszek do pieczenia, i mieszać starannie wszystkie składniki, dodać orzechy i rodzynki, dodać roztopiony tłuszcz i ubitą pianę z białek. Porządnie wymieszać i wstawić do gorącego piekarnika, na 40-50 min.
Piekarniki mają różną moc, wiec jeśli mamy wątpliwości czy ciasto jest gotowe, sprawdzamy wykałaczką czy już upieczone, jeśli wbita w ciasto wykałaczka jest sucha, to znaczy że ciasto się upiekło, jeśli wilgotna, to jeszcze pieczemy.
Ten przepis najlepiej się udaje gdy do pieczenia używamy niewielkiej okrągłej formy, wcześniej wysmarowanej masłem i opruszonej kaszką manną.
Kiedy ciasto jest gotowe i niezbyt gorące, wykładamy na nie polewę i równomiernie rozprowadzamy przechylając formę. Na koniec dekorujemy połówkami włoskich orzechów lub wiórkami kokosowymi. Najlepiej je zrobić dzień wcześniej, następnego dnia, kiedy odpocznie - jest przepyszne.







2 komentarze:

  1. Pani Aniu, dziś z Radia Zet dowiedziałam sie p Pani blogu.

    Ładnie tu i smacznie.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń