środa, 30 marca 2016

Peperonata siciliana



Składniki:
2 duże cebule
4 pieczarek
4 duże papryki
2 małe bakłażany
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
¼ szklanki oliwy z oliwek, pieprz, sól, pepperoncino, oregano, natka pietruszki


Przygotowanie:
W dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka.

Dodać pieczarki pokrojone w plastry, podsmażyć mieszając 2 minuty, dadać  paprykę i bakłażany, pokrojone w duże kostki. Dodać przyprawy i smażyć 10 min. mieszając drewnianą łyżką. Dusić pod przykryciem następne 10 min. Zdjać z ognia i przełożyć całość na półmisek. Sosu z warzyw i oliwy powinno być sporo. Odstawić na 2 godziny, żeby się “przegryzło”. Przed podaniem, dodać podsmażone, gorące ziemniaki i posypać natką pietruszki. Podawać z chlebkiem ciabatta i czerwonym winem. Doskonałe na zimno.






1 komentarz: