Gotowanie spaghetti w punktach:
1. spaghetti gotujemy w ostatniej chwili, kiedy wszystko do obiadu jest już gotowe.
Sos gotowy, sałata gotowa, parmezan pod ręką, natka pietruszki i nożyczki do jej wkrojenia, stół nakryty, wino otwarte.
2. Przygotuj też durszlak, żeby nie tracić czasu na szukanie, bo przy gotowaniu spaghetti, aby wyszło “al dente”, każda sekunda jest cenna.
3. Zagotuj osoloną wodę, garnek powinien być duży, bo makaron absorbuje wodę. Duży garnek przyda się też do wymieszania spaghetti z sosem. Sposób wymieszania też ma znaczenie.
4. Kiedy makaron jest gotowy, wrzuć na durszlak, w żadnym wypadku nie polewaj zimną wodą tak jak się postępuje z makaronem do rosołu.
5. Szybko przelej trochę sosu na dno dużego gorącego jeszcze garnka w którym był makaron, wrzuć go z powrotem i wlej resztę sosu. Delikatnie lecz w miarę szybko wymieszaj i natychmiast podawaj.
6. Możesz podać w wielkiej misie lub od razu na talerzach. Nożyczkami wkrój zieloną pietruszkę i w zależności od rodzaju sosu posyp parmezanem (jeśli oczywiście ser pasuje do sosu).
7. Przygotuj się na wielkie brawa, ukłony, wszyscy będą zachwyceni.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia na zdjęcie ronię się głodna, uwielbiam takie dania. Zapraszam do mnie:http://ekokuchnia.blog.pl/
Usuń