środa, 24 sierpnia 2016

Fermentacja: kiszony czosnek

Wszyscy oszaleli na punkccie fermentacji. Ja też :) 



Składniki:
czosnek
pół litra przegotowanej wody
4 łyżeczki soli niejodowanej
liść laurowy, 2 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanku, koper, liść dębu.


Przygotowanie: 
Czosnek niobrany (w łupinach jest dużo aromatu, poza tym, po ukiszeniu łatwo go obrać) wrzucić do  słoiczka. Dodać pozostałe składniki i zalać ostudzoną wodą z solą.  Zamknąć. Po około 2 tygodniach nadaje się do jedzenia :)




3 komentarze:

  1. Robiłem pierwszy raz rok temu,kiszony jest super, do tej pory jest w słoikach w lodówce.Dziś zrobiłem wg twojego przepisu i zobaczymy za 2 tygodnie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie kończę ostatni słoik z tamtego roku wyszedł super.Dzis w warzywniaku kupiłem 1.5 kg i robię zapasy z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cały czas mam w zakładkach i robię na jesieni.Zdrawiam.Jedst super.

    OdpowiedzUsuń