środa, 31 sierpnia 2016

Bissara, czyli bób po egipsku



Składniki:
3/4 szklanki ugotowanego bobu
2 pomidory bez skórki
2 cebule drobno pokrojone, 1 ząbek pokrojonego czosnku
sól, pieprz, wędzona papryka
oliwa
1 łyżeczka harissy
4 jajka






Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie (najlepsza do przygotowania tego dania będzie patelnia żeliwna).


Na cebulę wyłożyć pokrojone pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i harissą. Bób pokroić i wyłożyć na pomidory. Przykryć.



Dusić około 15 minut na wolnym ogniu.
Na tak przygotowaną bissarę można wylać 3-4 jajka i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. Można zjeść bez dodatków. Smakuje też w wersji zblendowanej.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz