Składniki:
kg buraków (gotujemy w skórce około 45 minut, studzimy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki)
3 cebule pokrojone w piórka
1 szklanka octu
2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
łyżeczka soli
liście laurowe, pieprz, koper, chrzan, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku
Przygotowanie:
Do słoiczków włożyć buraki. Na wierz odrobinę cebuli, po ząbku czosnku, listku laurowym, 2-3 ziarenkach ziela, 5 ziarenkach pieprzu oraz kawałku chrzanu i kopru.
Wodę, ocet, cukier i sól przegotować. Zalać buraki. Pasteryzować 20 minut. Odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Prawidłowy zapasteryzowane przetwory mają wklęśniętą pokrywkę, a przy pukaniu wydają "głuchy" dźwięk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz