środa, 14 września 2016

Powidła śliwkowe - bez cukru


Składniki:
2 kg śliwek
3/4 szklanki wody
rondel lub patelnia o grubym dnie
wyparzone słoiczki
czas: 7 dni


Przygotowanie:
Umyte i wypestkowane śliwki przełożyć do rondla lub do patelni. Podlać wodą. Przykryć i dusić przez około pół godziny, tak by śliwki puściły wodę. Raz na jakiś czas mieszać. Potem zdjąć pokrywkę. Dusić po pół godziny 2Xdziennie. Raz na jakiś czas mieszać. Oczywiście dusimy na małym ogniu. Jak powidła będą szkliste i nie będzie już wody, nadają się do przełożenia do słoiczków. W dodatku mają znakomity smak: słodko kwaśny. Powidła do słoików nakładamy gorące i odstawiamy do góry dnem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz