środa, 19 października 2016

Włoska kolacja


Składniki:
makaron penne 
pomidory bez skórki
2 ząbki czosnku
boczek toskański
sól
pieprz
świeżo starty parmezan
bazylia
oliwa


Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać około 1 łyżkę oliwy. Dodać drobno pokrojony boczek toskański. Jak się zacznie rumienić, delikatnie podsmażyć drobno pokrojony czosnek. Dodać pomidory. Dusić około 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojoną bazylię (na koniec, bo podgrzewana zbyt długo robi się gorzka). Na drugiej patelni podsmażyć całe liście bazylii do przybrania. Ugotować makaron wg przepisu na opakowania. Makaron podawać polany sosem, przybrany smażoną bazylią i posypany parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz