piątek, 19 grudnia 2014

Anna Jurksztowicz gotuje - karp po polsku w śmietanie







Składniki:

filety z karpia                                    
mąka kukurydziana,                          
oliwa z oliwek,                       
masło,                                    
śmietana 36 %,                                  
cebula,                                   
białe wino,                             
sól, pieprz, gałka muszkatołowa





Przygotowanie:       
Najtrudniej jest wyfiletować rybę. Karp ma sporo ości, więc należy samodzielnie przygotować filety lub najlepiej zakupić je w sklepie. Przygotować dwie patelnie. 



Na jednej obsmażyć na oliwie filety obtoczone w mące kukurydzianej. Na drugiej usmażyć na maśle cebulkę pokrjoną w piórka, dodać przyprawy, białe wino i śmietankę. 



Potem wystarczy połączyć zawartosć obydwu patelni i jeszcze poddusić 5 minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz