środa, 6 maja 2015

Duszona ośmiornica w winie


Oto prosty przepis na duszoną ośmiornicę w winie.


Składniki:
ośmiornica
szklanka czerwonego wina
szalotka
oliwa
3 ząbki czosnku
zioła greckie
 sól
pieprz
oliwa



Przygotowanie:
Ośmiornicę ugotować w wodzie z dodatkiem ziół greckich. Po około 1/2 godziny (jeśli ośmiornica była mrożona), wyjąć ją, ostudzić i pokroić na kawałki. W rondlu na oliwie podsmażyć szalotkę z czosnkiem. Po 2-3 minutach dodać ośmiornice. Zalać winem. Dusić z dodatkiem szczypty ziół. Doprawić solą i pieprzem. 


1 komentarz:

  1. O ciekawe. Jeszcze nigdy nie robiłam ośmiornicy. Najwyższy czas to zmienić:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń