środa, 27 maja 2015

Sałatka peruwiańska



Składniki:

Sałata lodowa lub rzymska (najlepsze są do tego przepisu twarde sałaty)
Ogórek świeży
Ogórek kiszony lub małosolny
Avocado
Ziemniaki ugotowane w mundurkach (ostudzone)
Ponadto można dodać oliwki, jajka na twardo lub tuńczyka w oliwie




Sos:
Oliwa z oliwek, słonecznkowa lub rzepakowa,
Łyżka majonezu, łyżeczka musztardy,
Zgnieciony czosnek (2-3 ząbki lub wiecej, jeśli lubisz)
Sól, pieprz i odrobina sosu maggi, połącz wszystko po kolei w małej miseczce,
mieszając składniki przez chwilę.




Przygotowanie:
Ugotuj dużo wcześniej 3-4 ziemnaki w mundurkach, aby były zimne
Umytą sałatę, odsącz aby była sucha,[1] porozrywaj ręcznie i układaj w dużej misce.
Wkroj ogórki i układaj wokół miski.
Delikatnie pokrój i ułuż avocado i ziemniaki pokrojone w cieńkie plasterki.
Możesz posolić i dodać pieprz, ale nie mieszaj.




Tak przygotowana sałata może czekać w pięknej misie aż goście usiądą do stołu.
Dopiero na 5 min przed podaniem wlej sos i wymieszaj.
(sałata delikatnie wymieszana, nie wstrząśnięta)





Tak potraktowana sałata jest krucha, soczysta, a sos i ogórki dają jej piękny zapach.

Ziemnaki, avocado i ewentualne jajko lub ryba powodują, że masz jednodaniowy, pełnowarościowy posiłek.




[1] odsączenie sałaty z wody jest bardzo ważne, bo i tak puści ona sok po wymieszaniu z solą a wtedy nadmiar wody może zniweczyć cały kunszt jej przygotowania


2 komentarze: