środa, 29 lipca 2015

Chleb na zakwasie - zawsze się uda


Składniki:
zakwas (minimum 3 łyżki)1/2 kg mąki (mogą być mieszane, ale musi być żytnia)szklanka wody gazowanejszklanka wody niegazowanej (ciepłej)1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soliotręby, pestki, płatki owsiane - co kto lubimasłooliwa lub olej


Przygotowanie:

Mąkę (ja dałam mąkę żytnią razową i mąkę orkiszową) wymieszajcie z zakwasem i wodą. Odkładamy 3 łyżki zakwasu na następny raz (zakwas w lodówce wytrzymuje 2 tygodnie).Dodajcie cukier, sól i dodatki - pamiętajcie, że im więcej nasionek i płatków- tym chleb cięższy.



Przełóżcie ciasto do 2 foremek keksowych wcześniej nasmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Przykryjcie ściereczką i odczekajcie 12 godzin. Nasmarujcie wierzch olejem, żeby zrobiła się ładna skórka. Po tym czasie pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 h 15 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz