środa, 1 lipca 2015

Tarta tatin z jabłkami i brzoskwiniami




Składniki:
4 średniej wielkości jabłka (obrane) lub 2 jabłka i 3 brzoskwinie (wypestkowane)
1/4 kostki masła
4 łyżki brązowego cukru



ciasto:
łyżka wody
2 żółtka
szczypta soli
1/2 kostki masła
szklanka mąki (ja użyłam pół na pół krupczatki i kasztanowej, ale zwykła też będzie dobra)



Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączcie i wyróbcie. Włóżcie do lodówki na 30 minut.  W tym czasie zajmijcie się jabłkami i brzoskwiniami. Formę na tartę ustawcie na gazie. Skarmelizujcie masło z cukrem. Pokrójcie jabłka i brzoskwinie (na pół). Ja przekręcam je od czasu do czasu. Jak owoce będą brązowe, możecie przystąpić do kolejnego etapu. Rozwałkujcie ciasto. Przełóżcie ciasto na owoce. Starajcie się podwinąć ciasto pod jabłka i brzoskwinie.




Formę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni przez 25 minut. Potem weźcie duży talerz i jednym ruchem odwróćcie tartę, tak by owoce znalazły się na górze. Świetnie tarta tatin smakuje z morelami. 







2 komentarze: