środa, 16 lipca 2014

Krewetki z kiełbasą!


Czy jedliście kiedyś krewetki z kiełbasą?
Czemu nie? Pod warunkiem, że jest to kiełbasa chorizo.


Składniki:
krewetki (w proporcjach 5 krewetek na 1 kiełbaskę)
kiełbaska pikantna chorizo pokrojona w kostkę
wędzona czerwona papryka (pimenton) - nie koniecznie
sałata
czosnek, oliwa, cytryna
mały kieliszeczek białego wina lub musującego (cava) do podlania potrawy podczas smażenia, a duży do wypicia przy jedzeniu ;)



Przygotowanie:

Czosnek podsmarzyć na oliwie, dodać paprykę, dodać kiełbaski i krewetki. Smażyć 2-3 minuty. Podlać winem.
Na talerzu położyć kawałki sałaty, skropić cytryną i oliwą, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Na tak przygotowaną sałatę położyć krewetki z kiełbaskami i od razu zjadać.
Można podać też z ryżem (z gatunku paella).

2 komentarze:

  1. Bardzo typowe połączenie zwłaszcza na dalekim wschodzie (Afganistanie i Pakistanie)

    OdpowiedzUsuń