środa, 27 lipca 2016

Ratafia - nalewka dla cierpliwych

Ratafia to nalewka z różnych rodzajów owoców sezonowych. Zwykle nastawiam kilka :)



Składniki:
owoce sezonowe (umyte, wyszypułkowane)
skorupy po orzechach włoskich (opcjonalnie, nastawiłam tylko w jednym słoju)
cukier (3/4 kg na kg owoców)
alkohol (ja używam wódki, może być też spirytus) - 700 ml na kg owoców



Przygotowanie:
Owoce układać warstwami, przesypywać cukrem i zalewać alkoholem. Np. w sezonie na truskawki nastawiamy truskawki (zasypujemy cukrem, zalewamy alkoholem, odstawiamy w ciepłe jasne miejsce). Jak pojawią się maliny odkręcamy słój, dodajemy maliny cukier, alkohol itd. Owoce dobieramy wg. uznania. Ja nastawiam kilka wersji. Jedną z wersji jest nalewka na bazie  łupin orzechów włoskich. Po 3-4 miesiącach filtrujemy, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Na zdrowie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz