Lubicie rybę po grecku? Proponuję dorsza w tej samej konwencji, ale z innymi warzywami.
Składniki:
filety z ulubionej rybki
4 marchewki
1 cały por
natka pietruszki
oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 gram mąki ziemniaczanej
filety z ulubionej rybki
4 marchewki
1 cały por
natka pietruszki
oliwa z oliwek, sól, pieprz, 1 gram mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Filety z ryby (dorsz, ewentualnie morszczuk) obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej i usmażyć albo delikatnie ugotować (bez mąki).
Dodać blanszowane pory z marchewką, które przygotowujemy tak:
umyte i wysuszone pory pokroić w paski o długości 6 cm.
Filety z ryby (dorsz, ewentualnie morszczuk) obtoczyć lekko w mące ziemniaczanej i usmażyć albo delikatnie ugotować (bez mąki).
Dodać blanszowane pory z marchewką, które przygotowujemy tak:
umyte i wysuszone pory pokroić w paski o długości 6 cm.
Marchew obrać i pokroić w zapałki – najlepiej specjalnym narzędziem do cięcia. Smażyć króciótko na oliwie z oliwek, po minucie dodać pory, uważając, aby warzywa pozostały al dente – wtedy szybko zdjąć z patelni, przełożyć na duży talerz, dodać sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki
i pozostawić do ostygnięcia.
i pozostawić do ostygnięcia.
Takie przygotowanie porów i marchwi przypominające blanszowanie pomaga wydobyć naturalną słodycz tych warzyw i zachowuje wartości odżywcze (marchew gotowana jest tylko dla chudych, bo tuczy, a blanszowana jest dla wszystkich…)
No i pamiętaj, że pory są kłopotliwe do umycia, bo zawieraja piasek pomiędzy liśćmi. Dlatego umyj je wcześniej, aby przed smażeniem były suche – wówczas smażone
zachowają sprężystość i piękny jasnozielony kolor.
zachowają sprężystość i piękny jasnozielony kolor.
Ryba w warzywach to idealne danie dla osób, które się wiecznie odchudzają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz