poniedziałek, 29 lipca 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie z nalewką z pigwy.

Polędwiczki wieprzowe to soczyste mięso i pyszny sosik w 6 minut.


Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa 
oliwa / masło klarowane, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku,
pół szklaneczki wytrawnej nalewki z pigwy,
1 łyżeczka mąki i filiżanka zimnej wody lub rosołu


Przygotowanie:
Polędwiczki pokroić na plastry ok 2 cm i każdy kawałek owinąć folią do żywności i zbić tłuczkiem (delikatnie, to nie schab). Na rozgrzaną oliwę lub masło klarowane rzucić czosnek i smażyć poledwiczki krótko, po 2 minuty z każdej strony jeszcze bez soli. Posolić i wlać pigwówkę, i przyprawy. Dusić jeszcze 2 minuty i zaciagnąć sosik z mąką wymieszaną z wodą lub zimnym rosołem. Mąka może
być zwykła lub niezwykła (np. z kasztanów jadalnych)
i natychmiast podawać... komuś fajnemu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz