Złote placuszki z warzyw różnych to proste, ale pyszne danie!
Składniki:
1 cukinia
1 marchew
1 ziemniak
1 cebulka
4 cm świeżego imbiru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 gram tartego sera cheddar lub innego
Sól, pieprz, oliwa lub masło klarowane do smażenia
1 cukinia
1 marchew
1 ziemniak
1 cebulka
4 cm świeżego imbiru
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 gram tartego sera cheddar lub innego
Sól, pieprz, oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki na niezbyt miałką masę,
a najlepiej zetrzeć na grubej tartce.
Albo chociaż pół na pół – część zetrzeć, a częsć zmiksować. Wymieszać i odstawić na chwilę,
a kiedy wytworzy się woda, wyjąć jej nadmiar łyżką. Rozgrzać patelnię z odrobiną masła klarowanego i smażyć małe placuszki na złoty kolor. Placuszki z cukinii i innych warzyw są doskonałe na zimno jak i na ciepło. Na kolację i na śniadanie. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz