wtorek, 30 lipca 2013

Krewetki zapiekane w kwiatach cukinii - przepis


Kwiaty cukinii z krewetkami to idealny przepis na sezon cukiniowy.


Składniki:
12 cukinni  z kwiatem
12 krewetek średniej wielkości (krewetki koktajlowe są za małe)
marynata do krewetek: czosnek, oliwa z oliwek, zielona pietruszka
ciasto naleśnikowe: 2 łyżki mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, pół szklanki wody



Przygotowanie:
Cukinie muszą być świeżo zerwane, gdyż z każdą godziną po zerwaniu kwiat cukinii usycha, zwijając
i zamykając się.  Możemy tę potrawę przygotować kilka godzin wcześniej, pamiętając, aby krewetkę włożyć do kwiata jak najszybciej.
Włożenie do środka nadzienia w postaci całej krewetki - do środka kwiatu suchego jest niemożliwe. Niektóre kwiaty są tak delikatne, że nie dają się rozchylić bez uszkodzenia.
Wtedy można lekko podmuchać prosto w oczy kwiatu i uchwycić ten moment.
Ale naprawdę jest to robota jubilerska.
Krewetki przed nadziewaniem powinny mieć już jakiś konkretny smak, należy je więc
wcześniej zamarynować. Ugotowane krewetki (różowe) lub surowe (szare), obrane z pancerzy, marynujemy w sosie z oliwy z czosnkiem i zieloną pietruszką.  







2 komentarze: