środa, 24 lipca 2013

Sałatka z avocado - prosty przepis

Sałata z avocado wzmocniona ziemniakiem  będzie najlepsza na lunch w taki upał, co da nam energię. Do picia woda, jeśli musisz pracować, a jeśli luzik, to zimny browarek, kieliszeczek rislinga albo zwyczajne chianti.


Składniki:
1 piękne avocado
1 piękny ziemnak ugotowany wcześniej w mundurku, ostudzony
1 piękny pomidor
1 ładna cebula
obrane orzechy pistacjowe
oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny


Przygotowanie:

Avocado rozkroić na pół, obrać ze skórki (jeśli jest dostatecznie dojrzałe, skórka sama zejdzie bez używania noża), pokroić w cieńkie, duże plastry.


Ziemniak obrać ze skórki i pokroić w cieńkie plastry, układać na plasterkach avocado. Pomidora umyć, pokroić w plastry i układać następną warstwę.
Teraz cebulę pokroić w cieniutkie talarki i położyć na plastrach pomidora.
Posypać orzechami, solą, pieprzem. Skropić oliwą i cytryną. Tak sałatka z avocado to sama ambrozja !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz