czwartek, 1 sierpnia 2013

Smażone śliwki z lodami - ekspresowy deser

Lody na śliwkach smażonych to prosty deser na ciepłe dni.


Składniki:
1 kg śliwek
200 gram fruktozy
lody




Przygotowanie:


Śliwki należy przygotować wcześniej, żeby zdążyły się ochłodzić. Na gorąco też są doskonałe, można je podawać na deser z lodami, ale jeśli je usmażysz wcześniej i ostudzisz, to masz pod koniec obiadu lub przyjęcia mniej pracy i bałaganu, a przygotowanie deseru zajmie ci 2 minuty.


Śliwki węgierki lub inne ciemne śliwki odzielić od pestek, dodać fruktozę 
i smażyć na patelni ok. 20 minut, mieszając drewnianą łyżka. Jeśli owoce są naturalnie słodkie, fruktozy można użyć mniej. Po ostudzeniu przełożyć do szklanego naczynia i można od razu podawać na gorąco albo odczekać aż ostygną i wstawić do lodówki na min. 2 godz. Deser ze śliwek jest pyszny i lekki.

4 komentarze:

  1. Coś pysznego, ale w wersji, jaką ja kocham muszą być na gorąco! Bardzo dobre są też lody na gorących malinach.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio podobny deser - tzn śliwki były pieczone i podałam je z jogurtem greckim. Pyszny deser :) !

    OdpowiedzUsuń