poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Krem z porów na zimno (potage) - jak zrobić

Zupa krem z porów jest idealna na gorące dni!


Składniki:
4 duże pory (białe części)
3 średnie ziemniaki
3 ząbki czosnku
liść laurowy, pieprz, 1 litr rosołu, śmietanka, świeża bazylia





Przygotowanie:
W garnku w grubym dnem podgrzać oliwę, wrzucić czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, liść laurowy i ziarnka pieprzu. Kiedy ziemnaki się rozkleją, dodać pokrojone w grube plasty pory i dusić 10 min. Dodać rosół, dusić jeszcze 15 min. Ostudzić i przetrzeć przez sito lub powoli zmiksować. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krem z porów podawać na zimno. Na talerzu dodać śmietankę i listki bazylii. 
Tak przygotowany krem z porów jest niezwykle pyszny i wygodny do podawania, zwłasza kiedy masz wiecej osób do wykarmienia,
a na dworze upał, bo można go przygotować wcześniej. 
Bon apetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz