Pomidory z mozarellą, czyli słynna sałatka caprese to idealne śniadanie!
Składniki:
Pomidory świeże
Mozzarella di Bufala (najlepsza jest “di Bufala”, czyli zawsze soczysta w środku)
Pesto własnej roboty (przepis znajdziecie tu) lub listki świeżej bazylii,
Oliwa z oliwek, pieprz, sól
Przygotowanie:
Tę popularną zimną przystawkę (salata caprese) można “podrasować” (stuningować), zapiekając pomidory.
Jest to cenny zabieg zwłaszcza w zimie, kiedy świeży pomidor (czy to hiszpan czy holender, czy nawet krajowy szklarniowy nie ma zupełnie smaku - frazeologia z targu, wiec pochodzenie pomidorów napisałam z małej litery).
Ale latem też dobrze smakuje. Podpieczenie pomidorków generuje nową jakość tego dania, więc warto. Należy je pokroić w grube plastry i wstawić na 30 min.
do piekarnika ułożone w naczyniu i na papierze do pieczenia. Kiedy osytygną, delikatnie przłożyć każdy krążek na talerz, w którym będą podane, położyć na wierzch plaster mozzarelli, a samą górę udekorować świeżym, domowym sosem pesto. Radujmy się pomidorami z mozarellą!!!
to moja ulubiona kolacja *.*
OdpowiedzUsuńmoże masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)