czwartek, 29 sierpnia 2013

Frittata - pyszny omlet bez glutenu!

Frittata, czyli omlet lub quiche, ale bez mąki.


Składniki:8 jajek (dla patelni 24 cm) 
2 cukinie
4 łyżki tartego sera twardego 
(parmezan lub cheddar, grana, gruyere) 
Pomidor, oliwki...
Sól, pieprz, szczypta masła. 

A w ogóle można dać wiele innych rzeczy takich jak boczek, szynka, szpinak, ugotowane szparagi, pieczarki tudzież inne grzyby, blanszowana cebula, ugotowany ziemniak pokrojony w plasterki i wiele, wiele innych..


Przygotowanie: 
Cukinie poszatkować, posolić, poczekać aż wydadzą sok i odsączyć. Wymieszać miąższ z jajkami i innym składnikami, które chcesz użyć w tej kompozycji. Wylać masę na patelnię posmarowaną masłem. Na wierzch położyć plastry pomidora i oliwki. Smażyć na średnim ogniu 10 min, a potem jeszcze wstawić na 15 min do piekarnika aż zacznie do nas mrugać, że już...

Fritattę najlepiej jeść bez węglowodanów, czyli bez chleba, bo to dość syte jedzenie...


2 komentarze: