Frittata, czyli omlet lub quiche, ale bez mąki.
Składniki:8 jajek (dla patelni 24 cm)
2 cukinie
4 łyżki tartego sera twardego
(parmezan lub cheddar, grana, gruyere)
Pomidor, oliwki...
Sól, pieprz, szczypta masła.
A w ogóle można dać wiele innych rzeczy takich jak boczek, szynka, szpinak, ugotowane szparagi, pieczarki tudzież inne grzyby, blanszowana cebula, ugotowany ziemniak pokrojony w plasterki i wiele, wiele innych..
2 cukinie
4 łyżki tartego sera twardego
(parmezan lub cheddar, grana, gruyere)
Pomidor, oliwki...
Sól, pieprz, szczypta masła.
A w ogóle można dać wiele innych rzeczy takich jak boczek, szynka, szpinak, ugotowane szparagi, pieczarki tudzież inne grzyby, blanszowana cebula, ugotowany ziemniak pokrojony w plasterki i wiele, wiele innych..
Przygotowanie:
Cukinie poszatkować, posolić, poczekać aż wydadzą sok i odsączyć. Wymieszać miąższ z jajkami i innym składnikami, które chcesz użyć w tej kompozycji. Wylać masę na patelnię posmarowaną masłem. Na wierzch położyć plastry pomidora i oliwki. Smażyć na średnim ogniu 10 min, a potem jeszcze wstawić na 15 min do piekarnika aż zacznie do nas mrugać, że już...
Fritattę najlepiej jeść bez węglowodanów, czyli bez chleba, bo to dość syte jedzenie...
Cukinie poszatkować, posolić, poczekać aż wydadzą sok i odsączyć. Wymieszać miąższ z jajkami i innym składnikami, które chcesz użyć w tej kompozycji. Wylać masę na patelnię posmarowaną masłem. Na wierzch położyć plastry pomidora i oliwki. Smażyć na średnim ogniu 10 min, a potem jeszcze wstawić na 15 min do piekarnika aż zacznie do nas mrugać, że już...
Fritattę najlepiej jeść bez węglowodanów, czyli bez chleba, bo to dość syte jedzenie...
Uwielbiam takie frittaty :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń