niedziela, 15 września 2013

Faszerowane papryki



Składniki:
12 szt. słodkiej papryki białej (wybrać wszystkie równej wielkości)
1/2 kg mielone mięso z idnyka lub wieprzowe
2 szklanki ugotowanego ryżu, kaszy  lub quinoa
garść rodzynek, garść orzeszków pinii 
2 starte na grubej tartce cukinie
olej, natka pietruszki, czosnek, sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
szklanka wody, rosołu, lub białego wina

Przygotowanie:
Papryczki umyć i wydrążyć delikatnie nożykiem, zostawiając ogonki, którymi następnie przykryjemy papryki do pieczenia.
Przygotować nadzienie: surowe mięso (a w wersji wegetariańskiej tylko ryż, kaszę lub quinoa) wymieszać z pozostałymi składnikami, rodzynkami i orzechami, wyrabiając masę do nadziewania. Włożyć nadzienie do środka papryczek i ułożyć je dosyć ciasno w naczyniu, w pozycji pionowej.
Wlać olej i podsmażyć chwilę, następnie wlać wodę, rosół lub białe wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz