poniedziałek, 16 września 2013

Kodeks kulinarny





Kodeks kulinarny:

Tak jak w dziedzinie prawa mamy do czynienia z przepisami ogólnymi, które nie muszą koniecznie być zapisane w umowie, a obowiązują na zasadach ogólnych, tak w przepisach kulinarnych jest podobnie ;-).
Bo niekiedy niektórych uwag w przepisie brak, a z góry wiadomo jak należy postąpić.
Warto zatem poznać “konstytucyjne” zasady dotyczące gotowania i mądrego konsumowania.

·      Albo czosnek albo cebula – z małymi wyjątkami, nie łączymy w jednym daniu tych potęg (zupełnie jak w myśl zasady Imcompatylibitas – niełączenia dostojeństw).
·      Cebulę przed użyciem można sparzyć, będzie mniej intensywnie pachnieć.
·    Podsmażana cebulka i por zostawiają zapachy na włosach i ubraniach (najlepiej dusić je pod przykryciem, zakładając fartuch i czepek na włosy);
·      świeży czosnek zostawia mocny zapach, który przeszkadza innym, ale tylko tym, którzy go nie jedli (najlepiej więc czosnek jeść kolegialnie).
·      Kruche sałaty mieszamy z dressingiem zawsze przed samym podaniem.
·      Mięso smażone po angielsku solimy w ostatniej chwili;
·      befsztyki smażymy na dużym ogniu, a kotlety panierowane na małym;
·      mięso na kotlety, na rosół należy zawsze zbić tłuczkiem;
·      mięso kroimy w poprzek włókien (nie wzdłuż);
·      zimne mięsa kroimy jak najcieniej;
·      Jajka wybijamy każde na oddzielny spodeczek – zbuki są wśród nas,
·      próbując potrawy prosto z garnka zawsze używamy czystej łyżki (nawet jeśli w domu są sami swoi);
·      w czasie burzy rosół i wszystkie zupy kwaśnieją, po prostu się psują;
·      przed smażeniem naleśników, aby się nie przypalały solimy patelnię, podgrzewamy tę sól, a potem czyścimy papierem, lejemy oliwę i smażymy;
·      wszystkie foremki do zapiekania, przed włożeniem masy, którą będziemy piec, należy wysmarować masłem i posypać kaszą manna lub bułką tartą;
·      do sprawdzenia czy ciasto lub pasztet już są upieczone używamy patyczka lub wykałaczki, jeśli po nakłuciu ciasta patyk jest suchy – ciasto jest dobre, jeśli wilgotny jeszcze jest nie gotowe;
·      makę na chleb lub ciasto zawsze należy przesiać przez sito (z wyjątkiem razowej);
·      ze złej jakości oliwy majonez się nie ubije;
·      ryby morskie wędzone i solone najlepsze są w zimowych miesiącach od listopada do kwietnia.
·      Raki najsmaczniejsze są w czerwcu, lipcu, sierpniu.
·      Kaczki, gęsi i perliczki nie są smaczne między lutym a czerwcem.
·      Kury najsmaczniejsze są wtedy, gdy się nie niosą.
·      Pieczony drób należy często podlewać masłem, aby miał chrupiącą skórkę, a mięso było soczyste.
·      Od lutego do sierpnia nie polujemy na dziczyznę, w okresie ochronnym jest niesmaczna;
·      cappuccino pijemy tylko rano,[1]
·      mleko należy spożywać z umiarem, gdyż często powoduje ciche alergie;
·      nie dodajemy sera do ryb (te dwa rodzaje białka się nie lubią);
·      po zjedzeniu czereśni nie pijemy mleka;
·      kasza, ryż zwiększa objętość w wodzie po ugotowaniu 3-5 razy;
·      aby potrawy na gorąco nie wystygły, półmiski muszą być rozgrzane;
·      wszystkie wina otwieramy przed przyjściem gości, z wyjątkiem szampana;
·      dobrej gospodyni ciasto w rękach rośnie (by dobrze gotować trzeba być dobrodusznym)




[1] Chociaż obecnie popularne kawiarnie sieciowe wylansowały wiele rodzajów mlecznych kaw (a także picie herbaty z kubka, zamiast z filiżanki), przypomnę tylko że Włosi wymyślili cappuccino jako kawę na śniadanie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz